Blogs,  Mijn leven

5 gadgets om te ontstressen

Bij autisme is het lastig om alle prikkels die je tegenkomt te verwerken. Dit kan zorgen voor overprikkeling en een van de kenmerken die daar bij horen is je super onrustig voelen. In deze blog laat ik 5 kleine gadgets zien die ik zelf gebruik of gebruikt heb om rustiger te worden. Deze gadgets kan je natuurlijk ook gebruiken als je AD(H)D hebt of gewoon onrustig of zenuwachtig bent. De gadgets in deze blog zijn trouwens allemaal gericht op voelen, omdat dit mij het meest rustig maakt, er zijn ook genoeg dingen te vinden die gericht zijn op andere zintuigen, maar deze werken niet voor mij.

De fidgetcube:

Een kleine kubus die makkelijk in je hand past en waar allemaal dingetjes opzitten waarmee je kan friemelen, zoals knopjes, radartjes en dingetjes die je kan bewegen. Ik vind dit een heel fijn ding, omdat je het makkelijk mee kan nemen ergens naar toe, ik heb hem bijvoorbeeld op mijn dagbesteding liggen voor de momenten dat ik even tot mijzelf moet komen. Het nadeel is wel dat sommige knopjes en bewegende dingetjes lawaai maken, wat voor een ander echt vervelend kan zijn.

Magic worm:

Dit is iets waar ik als kind veel mee speelde, met het doorzichtige koortje leek het net of hij magisch door je vingers ging. Deze heb ik een poosje terug veel gebruikt om rustig te worden. Het koordje had ik eraf geknips en ik liet het lijfje gewoon lekker door mijn vingers glijden. Door de zachte haartjes werd ik hier heel rustig van. Het nadeel is wel dat de haartjes op een gegeven moment gaan loslaten en je ze dan echt overal gaat terug vinden.

Magic sand:

Dit is ook iets wat eigenlijk voor kinderen gemaakt is, maar wat heel fijn is om te gebruiken om rustig te worden. Het zand heeft een fijne structuur die ook echt fijn aanvoelt in je handen. Je kan er gewoon met je vingers doorheen gaan, maar je kan het ook kneden, met je vingers erin drukken of figuurtjes er van maken. Het nadeel is wel dat dit zand is en als je het bijvoorbeeld laat vallen het moeilijk weer bij elkaar te krijgen is en best wel een rotzooi maakt.

Squishy:

Dit zijn super schattige figuurtjes die in allerlei vormen te krijgen zijn. Ze zijn gemaakt van een soort schuimrubber en ruiken vaak heerlijk met hun zoete geurtjes. Squishy’s kan je helemaal fijn knijpen en komen daarna weer langzaam terug in hun vorm. Ik ben momenteel het meest gek van deze gadget, omdat ze gewoon super schattig zijn en dus zo lekker ruiken en ik soms wel een uur zoet kan zijn met een. Het enige nadeel vind ik soms het langzame terug gaan in de vorm, omdat je hierdoor eigenlijk elke keer moet wachten tot je er weer een beetje in kan knijpen, wat lastig is als je super onrustig bent.

Slijm/Putty:

Ook dit is eigenlijk bedoeld voor kinderen, maar kan je prima gebruiken om rustig te worden. Het is in allerlei vormen en kleuren te vinden en je kan het heerlijk kneden, uitrekken en je vingers erin drukken. Ik vind het zelf fijn aanvoelen in mijn vingers, maar het is wel een apart gevoel. Het nadeel dat ik wel heb ervaren met het slijm is dat het op een of andere manier opdroogt ofzo en je het dan bijna niet meer kan gebruiken. Ik weet alleen niet of dit gewoon hoort bij dit product of dat het komt door de erge hitte die we deze zomer gehad hebben.

Dit waren de gadgets die ik gebruik of gebruikt heb. Welke dingen gebruiken jullie om rustig te worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *