Blogs,  Informatief,  Mijn leven

SOLK: diagnose & behandeling

De maanden juni en juli waren een spannende tijd voor mij. Ik had allerlei onderzoeken om te kijken waar mijn pijnen en erge vermoeidheid vandaan komen. De diagnose die eruit is gekomen is SOLK. In deze blog ga ik uitleggen wat SOLK is en wat voor soort behandelingen ik krijg om mijn situatie te verbeteren.

SOLK is de afkorting voor Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten. Dit betekend dat er lichamelijk geen verklaring is te vinden voor de klachten die ik heb. Door verschillende gesprekken en onderzoeken zijn we erachter gekomen dat mijn lichaam in een constante stressmodus staat en als ik wel even ontspan mijn lichaam heel hard gaat werken om mij weer alert te krijgen. Deze stress komt waarschijnlijk voort uit mijn trauma’s en autisme, maar er kunnen nog meer oorzaken voor zijn.

Doordat mijn lichaam in een continue stressmodus staat, staan mijn spieren ook de hele dag door onder spanning, waardoor ze erg vermoeid raken en ik last krijg van pijn en krachtverlies. Ook de erge vermoeidheid die ik heb wordt hierdoor veroorzaakt.

Om te zorgen dat ik meer uit die stressmodus kom en klachten kunnen afnemen is er een behandelplan gemaakt die uit meerdere soorten therapie en medicatie bestaat, namelijk PMT, Fysiotherapie en individuele psycho-educatie.

De medicatie die ik krijg is een anti-depressiva uit een andere groep dan waar mensen met een depressie de medicatie uit krijgen. De groep waar ik hem uit krijg staat bekend om het zorgen dat pijn in spieren verminderen en buikklachten minder kunnen worden. Deze medicatie gaat de pijnstiller vervangen die ik dagelijks slik. Ook zorgt het er bij mij voor dat ik wat beter kan slapen.

PMT is de afkorting voor PsychoMotorische Therapie. Tijdens PMT krijg ik oefeningen die gericht zijn op mijn lichaam, waardoor ik mijn lichaam ga leren kennen. Daarnaast is de PMT gericht op het leren aanvoelen en aangeven van grenzen.

Tijdens de fysiotherapie focussen we ons vooral op ontspanning. Ik vind het heel erg moeilijk om te ontspannen als ik nergens mee bezig ben en dit ga ik bij fysiotherapie leren door ontspanningsoefeningen en andere oefeningen die met ontspanning te maken hebben.

Bij de individuele psycho-educatie ga ik leren wat autisme voor mij inhoudt en hoe ik een tussenweg kan vinden tussen mijn autisme en kenmerken van ADD. Ook kan ik vragen stellen en gaan we op sommige onderdelen dieper in om zo te ontdekken hoe dat bij mij gaat en hoe ik hiermee kan leren omgaan. En daarnaast kan ik hier ook dingen bespreken die mij dwars zitten of waar ik extra hulp bij nodig heb.

Dit is in vogelvlucht wat SOLK inhoudt bij mij en welke behandelingen ik hiervoor krijg. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust onder deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *